Synteettiset stimulantit – nykytilanne Euroopassa (Euroopan huumeraportti 2024)

Amfetamiini, metamfetamiini ja tuoreimpina tulokkaina synteettiset katinonit ovat kaikki Euroopan huumemarkkinoilla saatavilla olevia keskushermostoa stimuloivia synteettisiä aineita. Tältä sivulta löydät tuoreimman analyysin Euroopan huumausainetilanteesta synteettisten stimulanttien osalta sekä tiedot muun muassa käytön yleisyydestä, hoidon tarpeesta, takavarikoista, hinnasta, puhtausasteesta ja haitoista.
Tämä sivu on osa Euroopan huumeraporttia 2024, EMCDDA:n vuotuista katsausta huumausainetilanteeseen Euroopassa.
Päivitetty viimeksi: 11. kesäkuuta 2024
Stimulanttien saatavuuden ja käytön moninaisuus
Amfetamiini, metamfetamiini ja synteettiset katinonit ovat kaikki keskushermostoa stimuloivia synteettisiä aineita, joita saa Euroopan huumemarkkinoilta. Amfetamiinin käyttö on perinteisesti ollut aina yleisintä, ja metamfetamiinin ja synteettisten katinonien saatavuus ja käyttö on ollut useimmissa maissa vähäisempää. On kuitenkin merkkejä siitä, että synteettisten stimulanttien saatavuuden ja käytön mallit monipuolistuvat. Tähän liittyy osittain se, että synteettisten huumausaineiden tuotannon kehitys voi olla erittäin dynaamista, ja kuluttajat saattavat pitää erilaisia stimulantteja vaikutuksiltaan samankaltaisina ja ovat vastaanottavaisia uusille tuotteille sen perusteella, että niitä on saatavilla markkinoilla. Siten huolta aiheuttavat lisääntyvät terveysuhat ja sosiaaliset ongelmat, jotka voivat liittyä näiden aineiden laajempaan saatavuuteen ja käyttöön. Samaan aikaan nykyiset tietovälineet eivät yleensä ole riittävän kehittyneitä, jotta voitaisiin seurata käytön suuntauksia tai ongelmia, jotka liittyvät synteettisten stimulanttien käytön muuttuviin malleihin. Tämä tarkoittaa, että voi olla hidasta havaita merkittäviä muutoksia alalla. Siksi on edelleen ensisijaisen tärkeää parantaa kykyä seurata synteettisten huumausaineiden käytön yleistä kehitystä ja reagoida siihen nopeammin.
Stimulantteihin liittyvien terveysriskien ymmärtäminen
Metamfetamiini ja synteettiset katinonit ovat kemiallisesti samankaltaisia kuin amfetamiini, mutta niiden kansanterveydelliset riskit eivät välttämättä ole samat. Katinonien käytön yleistyminen on verrattain uusi ilmiö. Tällä hetkellä ei ole vankkaa tietopohjaa, joka auttaisi hahmottamaan niiden mahdollisia terveysriskejä tai sitä, mitkä voisivat olla asianmukaisia tapoja puuttua niiden käyttöön. Metamfetamiinia on saatavana erittäin puhtaissa, poltettaviksi tarkoitetuissa muodoissa, ja sen käyttötapaan liittyykin erityisiä terveyshuolia. Kaikkia näitä aineita voi olla saatavilla myös samannäköisinä jauheina tai tabletteina, mikä tarkoittaa sitä, että kuluttajat eivät välttämättä tiedä, mitä stimulanttia tai aineseosta he käyttävät. Ainetunnistuspalvelujen ilmoitukset useissa EU:n jäsenvaltioissa vuosina 2022–2023 ja EU:n varhaisvaroitusjärjestelmä osoittavat, että synteettisiä katinoneja voi olla myös MDMA-tuotteissa, mikä kuvastaa myyntiä väärin perustein ja väärentämistä. Tämä tarkoittaa, että rikostekniset ja toksikologiset analyysit ovat erityisen tärkeitä sekä kulutussuuntausten että terveyshaittojen mittakaavan ja luonteen ymmärtämiseksi.
Yleisempi huolenaihe on, että kaikki tässä käsitellyt stimulantit liittyvät jossain määrin myös käyttäytymiseen, joka voi aiheuttaa terveysriskejä. Tällaisia riskejä ovat muun muassa yliannostukset, akuutit ja krooniset mielenterveysongelmat ja tartuntataudit. Joissakin väestöryhmissä on myös havaittu ongelmallista ja intensiivistä stimulanttien käyttöä, kuten käyttäytymistä, jossa yhdistyvät suuririskinen huumeidenkäyttö ja riskialtis seksikäyttäytyminen (tunnetaan nimellä ”chemsex”). Erityistä huolta aiheuttaa myös stimulanttien pistokäyttö, sillä siihen liittyy suurempi HIV-tartuntojen riski. Tämä voi selittyä sillä, että käyttö on tiheämpää, pistotarvikkeita jaetaan ja seksuaalinen käyttäytyminen on riskialtista pistokäyttäjillä.
Kuluneen vuosikymmenen aikana seitsemän suurta Euroopan kaupunkia kuudessa maassa on ilmoittanut stimulanttien pistokäyttöön liittyvistä paikallisista HIV-epidemioista. Tartuntoja on tavattu pääasiassa avointen huumeidenkäyttöpaikkojen syrjäytyneillä pistokäyttäjillä (ks. Huumeisiin liittyvät tartuntataudit – nykytilanne Euroopassa). ESCAPE-verkoston vuosina 2022–2023 tekemät analyysit ruiskujen huumejäämistä vahvistavat, että stimulantteja, kuten amfetamiinia ja synteettisiä katinoneja, esiintyy usein pistohuumeiden käytön yhteydessä. Eri puolilla Eurooppaa sijaitsevien Euro-DEN Plus -verkoston seurantasairaaloiden raporteissa vuonna 2022 korostuu, että synteettisiä stimulantteja esiintyy jatkuvasti päivystyspoliklinikoille tulevissa akuuteissa huumemyrkytystapauksissa.
Metamfetamiinin tuotanto ja laiton kauppa tuovat esiin mahdollisuuden käytön kasvusta Euroopassa
Vaikka metamfetamiini on harvemmin käytetty synteettinen stimulantti, eikä se ole yhtä näkyvästi esillä saatavissa tiedoissa, sen tuotannon lisääntymisestä Euroopassa on merkkejä. Metamfetamiinia on perinteisesti käytetty yleisimmin Tšekissä ja Slovakiassa sekä viime aikoina myös joissakin näiden maiden naapurimaissa. Nykyään sitä kuitenkin esiintyy useammissa maissa, vaikka käytön yleisyys näyttääkin pysyvän alhaisena useimmissa maissa. Jätevesianalyysin tiedot eivät edusta koko väestöä, mutta ne osoittavat metamfetamiinijäämien kasvaneen 15:ssä niistä 67 kaupungista, joista oli tietoja vuosilta 2022 ja 2023.
Tiedot näiden stimulanttien tuotannosta ja kaupasta osoittavat dynamiikan muuttuvan laittomassa stimulanttikaupassa. Euroopan unionissa ilmoitettiin 108 puretusta amfetamiinin tuotantolaboratoriosta vuonna 2022 (119 vuonna 2021). Vuoden 2020 huippumäärää (22,3 tonnia) seuranneen laskun jälkeen Euroopan unionissa takavarikoidun huumeen määrä pysyi ennallaan, noin seitsemässä tonnissa, vuosina 2021–2022. On arveltu, että takavarikkojen määrän väheneminen saattaa viitata tuotannon vähenemiseen, mikä saattaa johtua siitä, että tuottajat siirtyvät muihin stimulantteihin, kuten metamfetamiiniin. Tämä voi olla heille erittäin kannattavaa, kun stimulantteja salakuljetetaan EU:n ulkopuolisille markkinoille. Tuoreet tiedot osoittavat, että Euroopan unionissa takavarikoidun metamfetamiinin määrä on pysynyt suhteellisen vakaana vuosina 2021–2022 noin 1,4 tonnissa sen jälkeen, kun se laski vuoden 2019 huippulukemasta (2,3 tonnia) Meksikosta tulevan suuren tuontimäärän vuoksi. Puretuiksi ilmoitettujen metamfetamiinin tuotantolaitosten määrä väheni hieman vuonna 2022. Se johtuu todennäköisesti siitä, että vaikka suurikapasiteettisia tuotantolaitoksia on löydetty, useimmat niistä on pieniä. Havaintojen määrä myös vaihtelee vuosittain. Takavarikoitujen BMK:n glysidijohdannaisten (laajamittaisessa metamfetamiinin tuotannossa käytetty lähtöaine) määrä kasvoi vuonna 2022, ja myös uusia vaihtoehtoisia kemikaaleja BMK:n valmistamiseksi takavarikoitiin (ks. jäljempänä Synteettiset stimulanttien markkinoita koskevat tiedot). Euroopassa takavarikoitujen metamfetamiinin lähtöaineiden ja niihin liittyvien kemikaalien määrän kasvu kuvastaa synteettisiä huumausaineita tuottavien ryhmien maailmanlaajuisesti merkittävää kapasiteettia alueella, jolta huumausainetta viedään edelleen pääasiassa EU:n ulkopuolisille markkinoille. Tietojen saatavuuteen liittyvien ongelmien vuoksi saatavilla olevia tietoja on tulkittava varoen, ja lisätyötä tarvitaan, jotta voidaan seurata tuotannon suuntauksia ja analysoida niiden vaikutuksia sekä kansanterveyteen että turvallisuuteen. Turkki on ilmoittanut takavarikoineensa ennätyksellisen suuren määrän metamfetamiinia vuonna 2022 (lähes 16 tonnia). Yksi syy tähän on mahdollinen kasvu metamfetamiinin laittomassa kaupassa Afganistanista Eurooppaan heroiinin vakiintuneita salakuljetusreittejä pitkin. Salakuljetetun metamfetamiinin liikkeiden ja Afganistanissa tapahtuvien muutosten ymmärtäminen on edelleen haastavaa. Huumeeseen on myös kohdistunut viime aikoina talebanin toimenpiteitä, joiden on tarkoitus vähentää huumetuotantoa maassa.
Synteettiset katinonit ovat kasvava haaste
Saadut ilmoitukset osoittavat, että synteettisiä katinoneja salakuljetetaan yhä useammin suurissa erissä Intiasta Eurooppaan. Samaan aikaan niitä valmistetaan myös Euroopassa, erityisesti Puolassa, jossa vuonna 2022 ilmoitettiin 23 laboratorion purkamisesta ja lähtöaineiden yhtensä 355 kilon takavarikoinneista. Kun otetaan huomioon takavarikoitujen lähtöaineiden ja sääntelemättömien vaihtoehtoisten kemikaalien takavarikoidut määrät, vaikuttaa todennäköiseltä, että käynnissä on sekä Euroopan markkinoille että muille markkinoille suuntautuva laajamittainen tuotanto.
Yhteenvetona voidaan todeta, että koska laittomien stimulanttien käyttö voi aiheuttaa monenlaisia terveysongelmia, nämä aineet ovat edelleen haaste seurantatoimille, päätöksentekijöille ja palveluntarjoajille Euroopassa. Stimulanttien pistokäytön yleistyminen ja metamfetamiinin pistämisestä ja polttamisesta mahdollisesti aiheutuvat paljon vakavammat terveysongelmat merkitsevät sitä, että kulutuksen lisääntyminen erityisesti haavoittuvassa asemassa olevissa ryhmissä voi olla kasvava haaste haittojen vähentämisen ja kiireellisten terveydenhuoltopalveluiden kannalta.
Keskeiset tiedot ja suuntaukset
Synteettisten stimulanttien käytön yleisyys ja käyttötavat
- Sellaiset tutkimukset 24 EU-maassa vuosina 2017–2023, joissa amfetamiini ja metamfetamiini on yhdistetty samaan ryhmään, osoittavat, että 1,5 miljoonaa nuorta aikuista (15–34-vuotiaat) käytti amfetamiinia viime vuoden aikana (1,5 prosenttia ikäryhmästä). Niistä 12:stä Euroopan maasta, joissa on tehty kyselyjä vuoden 2020 jälkeen ja ilmoitettu luottamusvälit, kaksi maata ilmoitti suurempia arvioita edelliseen vastaavaan tutkimukseen verrattuna ja 10 ilmoitti käytön pysyneen ennallaan (ks. viimeisin tutkimustieto: kuvio 4.1).
- Arviot metamfetamiinin riskikäytöstä vaihtelevat maittain: Kyproksen arviot ovat 0,37 käyttäjää tuhatta asukasta kohti (225 riskikäyttäjää), Tšekin arviot 5,22 käyttäjää tuhatta asukasta kohti (34 700 riskikäyttäjää) ja Slovakian arviot 2,9 käyttäjää tuhatta asukasta kohti (10 624 riskikäyttäjää).
- Vuonna 2021 tehdyssä Euroopan huumausaineita koskevassa verkkotutkimuksessa (European Web Survey on Drugs), joka on ei-edustava huumeita käyttäville henkilöille suunnattu kyselytutkimus, neljä prosenttia vastaajista ilmoitti käyttäneensä synteettisiä katinoneja viimeisten 12 kuukauden aikana.
Tässä esitellyt tiedot käytön yleisyydestä perustuvat kansallisten koordinointikeskusten EMCDDA:lle toimittamiin väestökyselyihin. Viimeisimmät tiedot ja yksityiskohtaiset tiedot menetelmistä ovat tilastotiedotteessa Statistical Bulletin 2024: Prevalence of drug use.
Tuoreimmat maakohtaiset grafiikat perustuvat vuosina 2013–2023 tehtyihin tutkimuksiin.
Arviot yleisyydestä väestössä ikäryhmittäin: 18–64 ja 18–34 vuotta Saksa, Kreikka, Ranska, Italia ja Unkari; 16–64 ja 16–34 vuotta Tanska, Viro ja Norja; 18–65 vuotta Malta ja 17–34 vuotta Ruotsi.
- Niistä 65 kaupungista, joilla on tietoja amfetamiinijäämistä yhdyskuntajätevedessä vuosilta 2022 ja 2023, 26 ilmoitti pitoisuuden nousseen, 13 ilmoitti pitoisuuden pysyneen ennallaan ja 26 ilmoitti pitoisuuden laskeneen (ks. kuvio 4.2).
Punainen = lisääntynyt | Vihreä = vähentynyt | Keltainen = säilynyt muuttumattomana aiempaan arvoon verrattuna | Sininen = ei aiempia tietoja
Amfetamiinin keskimääräinen käyttö vuorokaudessa milligrammoina tuhatta asukasta kohti. Näytteet kerättiin viikon aikana maalis-, huhti- ja toukokuussa vuonna 2023.
Kun otetaan huomioon tilastolliset virheet, alle 10 prosenttia aiemmasta arvosta poikkeavien arvojen katsotaan säilyneen ennallaan tässä kaaviossa.
Lähde: Sewage Analysis Core Group Europe (SCORE).
Tiedot ja analyysi kokonaisuudessaan ovat julkaisussa Wastewater analysis and drugs – a European multi-city study.
- Niistä 67 kaupungista, joilla on dataa metamfetamiinijäämistä yhdyskuntajätevedessä vuosina 2022 ja 2023, 15 ilmoitti pitoisuuden nousseen, 13 ilmoitti pitoisuuden pysyneen ennallaan ja 39 ilmoitti pitoisuuden laskeneen (kuvio 4.3).
Punainen = lisääntynyt | Vihreä = vähentynyt | Keltainen = säilynyt muuttumattomana aiempaan arvoon verrattuna | Sininen = ei aiempia tietoja
Metamfetamiinin keskimääräinen käyttö vuorokaudessa milligrammoina tuhatta asukasta kohti. Näytteet kerättiin viikon aikana maalis- ja huhtikuussa 2023.
Kun otetaan huomioon tilastolliset virheet, alle 10 prosenttia aiemmasta arvosta poikkeavien arvojen katsotaan säilyneen ennallaan tässä kaaviossa.
Lähde: Sewage Analysis Core Group Europe (SCORE).
Tiedot ja analyysi kokonaisuudessaan ovat julkaisussa Wastewater analysis and drugs – a European multi-city study.
Synteettisten stimulanttien käyttöä koskeva hoitoonohjaus
- Arvioiden mukaan erikoistuneeseen huumehoitoon Euroopassa vuonna 2022 tuli lähes 10 000 asiakasta, jotka ilmoittivat ensisijaiseksi huumausaineekseen amfetamiinin. Heistä noin puolet (4 800) tuli ensi kertaa hoitoon (kuvio 4.4).
- Vuonna 2022 tai viimeisimpänä vuonna, jolta on saatavilla tietoa, amfetamiinin tai metamfetamiinin käyttäjiä oli vähintään 15 prosenttia ensimmäistä kertaa hoitoon hakeutuvista henkilöistä Bulgariassa, Tšekissä, Virossa, Latviassa, Puolassa, Slovakiassa, Suomessa ja Turkissa.
Tiedot koskevat kaikkia henkilöitä, joiden hoitoon hakeutumisen ensisijainen syy oli amfetamiini, vuonna 2022 tai viimeisimpänä vuonna, jolta on tietoa. Tiedot ensimmäistä kertaa hoitoon tulleista ovat vuodelta 2022 tai viimeisimmältä vuodelta, jolta on tietoa: Tšekki, 2020, Espanja, Ranska, Suomi, Romania, 2021; Alankomaat, 2015. Ruotsin ja Norjan tiedot koskevat käyttäjiä, jotka ilmoittavat käyttävänsä ensisijaisesti muita stimulantteja kuin kokaiinia.
- Ne hoitoon hakeutuvat, jotka ilmoittivat metamfetamiinin pääasialliseksi ongelmaa aiheuttavaksi huumeeksi, ovat keskittyneet Tšekkiin, Saksaan, Slovakiaan ja Turkkiin. Näiden henkilöiden osuus vuonna 2022 hoitoon hakeutuneista arviolta 12 000 metamfetamiinin käyttäjästä oli 92 prosenttia, ja heistä 6 400 sai hoitoa ensimmäistä kertaa (kuvio 4.5). Lisäksi Ateenassa ja Barcelonassa sijaitsevissa huumeiden käyttöhuoneissa havaittiin metamfetamiinin polttamisesta ilmoittaneiden henkilöiden määrän kasvaneen vuoden 2022 jälkipuoliskolla.
Tiedot kaikkien henkilöiden piirteistä, joiden hoitoon hakeutumisen ensisijainen syy oli metamfetamiini, vuonna 2022 tai viimeisimpänä vuonna, jolta on tietoa. Tiedot ensimmäistä kertaa hoitoon tulleista ovat vuodelta 2022 tai viimeisimmältä vuodelta, jolta on tietoa: Tšekki 2020, Espanja, Ranska, Suomi, Romania 2021, Alankomaat 2015.
- Saatavilla olevat tiedot maista, jotka ilmoittavat synteettisten katinonien vuoksi hoitoon tulevien henkilöiden määrän, osoittavat siinä kasvua vuodesta 2016 (457 asiakasta) vuoteen 2022 (1 207 asiakasta). Asiakkaista 90 prosenttia on saanut hoitoa Ranskassa (416 asiakasta vuonna 2021), Puolassa (306 asiakasta), Espanjassa (225 asiakasta) ja Belgiassa (145 asiakasta) (kuvio 4.6). Synteettisten katinonien käyttäjien osuus kaikista hoitoon hakeutuvista käyttäjistä, jotka ilmoittavat käyttävänsä ensisijaisesti muuta stimulanttia kuin kokaiinia, kasvoi vuoden 2016 4 prosentista 8 prosenttiin vuonna 2021.
Hoitoon tulevia henkilöitä koskevat tiedot ovat vuodelta 2022 tai viimeisimmältä vuodelta, jolta on tietoja. Hoitoon hakeutuvia henkilöitä koskevat suuntaukset perustuvat tietoihin 22 maasta. Suuntauskaaviossa on tiedot vain maista, joista on tietoja vähintään 5–6 vuodelta. Espanjan ja Ranskan (2022) sekä Saksan (2019) osalta puuttuvat tiedot laskettiin edeltävän vuoden arvojen perusteella. Vuosien 2020, 2021 ja 2022 tietoja olisi tulkittava varoen covid-19-pandemian palveluihin aiheuttamien keskeytysten vuoksi
Synteettisten stimulanttien pistokäyttö
- Pistokäytön ilmoitetaan olevan yleistä amfetamiinia ensisijaisena huumeenaan käyttävien keskuudessa useissa maissa, kuten Suomessa (78 %), Virossa (71 %), Ruotsissa (65 %) ja Latviassa (42 %).
- Vuonna 2022 tai viimeisimpänä vuonna, jolta on tietoja, Euroopassa huumehoitoon hakeutuneista amfetamiinin käyttäjistä noin kuusi prosenttia ilmoitti käyttävänsä huumetta pääasiallisesti pistämällä. Haistelemalla (imppaamalla) amfetamiinia käyttää 68 prosenttia, 9 prosenttia polttamalla ja 17 prosenttia suun kautta. Neljän maan (Belgian, Espanjan, Puolan ja Saksan) osuus hoitoon hakeutuvista henkilöistä oli 65 prosenttia.
- ESCAPE-verkosto analysoi 1 849 käytettyä ruiskua 12 kaupungissa 11 EU:n jäsenvaltiossa vuosina 2021–2022 ja totesi, että kaiken kaikkiaan kolmasosa ruiskuista sisälsi jäämiä kahdesta tai useammasta eri luokkaan kuuluvasta huumausaineesta. Yleisin yhdistelmä oli stimulantti ja opioidi. Synteettisiä katinoneja löydettiin käytetyistä ruiskuista, jotka kerättiin Pariisissa (89 %), Budapestissa (34 %), Helsingissä (23 %) ja Tallinnassa (19 %). Synteettisiä katinoneja 3-MMC ja 3-CMC havaittiin Pariisissa, Dublinissa (vain 3-MMC) ja Prahassa (vain 3-CMC).
Synteettisten stimulanttien käyttöön liittyvät haitat
- Vuonna 2022 amfetamiini oli viidenneksi yleisin aine, josta ilmoitettiin 20:ssa Euro-DEN Plus -sairaalassa, jotka sijaitsevat 15 EU-maassa ja Norjassa. Sitä esiintyi 9 prosentissa (566) akuuteista huumemyrkytystapauksista.
- Metamfetamiini oli 12:nneksi yleisin 18:ssa Euro-DEN Plus -sairaalassa ilmoitettu aine vuonna 2022. Se liittyi 2,1 prosenttiin (135) akuuteista huumemyrkytystapauksista (2,6 % vuonna 2021).
- Vuonna 2022 synteettinen katinoni 3-MMC oli mukana 38 akuutissa huumemyrkytystapauksessa kuudessa Euro-DEN Plus -sairaalassa (68 tapauksessa vuonna 2021 viidessä sairaalassa).
- Niistä 20 maasta, joista kuoleman jälkeisiä post mortem -tietoja oli saatavilla vuodelta 2022, 18 maata ilmoitti 1 030 huumekuolemasta, joihin liittyi amfetamiini (1 073 vuonna 2021 23 maassa). Post mortem -löydökset ryhmittelevät amfetamiinin ja metamfetamiinin yhteen.
- Niissä kuudessa EU-maassa, jotka ilmoittivat huumekuolemista, joihin liittyy synteettisiä katinoneja, tapausten määrä kasvoi 18:sta 27:ään vuosina 2021–2022.
Synteettisten stimulanttien markkinoita koskevat tiedot
-
Vuonna 2022 EU:n jäsenvaltiot ilmoittivat 31 000 amfetamiinin yhteensä 7,1 tonnin takavarikoinneista (7 tonnia vuonna 2021) (kuvio4.7). Turkki teki lähes 6 tonnin (3,5 tonnia vuonna 2021) takavarikoinnit, jotka käsittivät lähes 24 miljoonaa kaptagoniksi kutsuttua tablettia (13,8 miljoonaa vuonna 2021). Amfetamiinin keskimääräinen puhtausaste vähittäismyynnissä on kasvanut huomattavasti viime vuosikymmenen aikana (97 %) samalla, kun keskimääräinen hinta on laskenut (−27 %).
EU+2 tarkoittaa EU:n jäsenvaltioita, Norjaa ja Turkkia.
Hinta ja puhtaus: kansalliset keskiarvot – minimi, maksimi ja neljännespisteiden vaihteluväli. Maissa on vaihtelua indikaattoreittain.
-
EU:n jäsenvaltiot ilmoittivat 9 900:sta metamfetamiinin yhteensä 1,4 tonnin tonnintakavarikoinneista vuonna 2022 (1,2 tonnia vuonna 2021) (kuvio4.8). Turkki ilmoitti 77 700:sta metamfetamiinin yhteensä 15,8 tonnin ja 383 litran takavarikoinneista vuonna 2022 (5,5 tonnia vuonna 2021). Turkissa takavarikoitujen määrien huomattava kasvu saattaa viitata siihen, että metamfetamiinin lisääntynyt salakuljetus tapahtuu Afganistanista Turkin kautta Eurooppaan kulkevia vakiintuneita heroiinikauppareittejä pitkin. Viime vuosikymmenen aikana metamfetamiinin keskimääräinen puhtausaste on noussut hieman samalla, kun hinta on pysynyt suhteellisen muuttumattomana, vaikka se on laskenut viime vuosina.
EU+2 tarkoittaa EU:n jäsenvaltioita, Norjaa ja Turkkia.
Hinta ja puhtaus: kansalliset keskiarvot – minimi, maksimi ja neljännespisteiden vaihteluväli. Maissa on vaihtelua indikaattoreittain.
- Noin 87 prosenttia (26,5 tonnia) EU:n jäsenvaltioiden vuonna 2022 takavarikoimasta uusien psykoaktiivisten aineiden kokonaismäärästä kaikissa muodoissaan oli synteettisiä katinoneja (4,5 tonnia 2021). Pääasialliset aineet olivat 3-CMC (63 %), 3-MMC (9 %), 2-MMC (5 %) ja N-etyylinorpentedroni (3 %). Joissakin yksittäisissä takavarikoissa on löydetty hyvin suuria määriä synteettisiä katinoneja, jotka on salakuljetettu enimmäkseen Intiasta. Tämä viittaa siihen, että näiden aineiden merkitys voi kasvaa Euroopan stimulanttimarkkinoilla.
- Vuonna 2022 seitsemän EU:n jäsenvaltiota ilmoitti purkaneensa 108 amfetamiinilaboratoriota (119 vuonna 2021): Alankomaat (39), Belgia (35), Puola (22), Espanja (5), Ruotsi (5), Kroatia (1) ja Romania (1).
- Yhdeksän EU:n jäsenvaltiota ilmoitti purkaneensa 242 metamfetamiinilaboratoriota vuonna 2022 (224 vuonna 2021): Tšekki (202), Alankomaat (14), Bulgaria (12), Belgia (6), Puola (4), Kreikka (1), Espanja (1), Slovenia (1) ja Ruotsi (1).
- EU:n jäsenvaltiosta 15 ilmoitti vuonna 2022 takavarikoineensa lähtöaineita, joita tarvitaan metamfetamiinin valmistamiseen synteettisesti ns. efedriinimenetelmällä (efedriini ja pseudoefedriini) ja joiden määrä (jauheina ja tabletteina) oli yhteensä 352 kiloa (723 kiloa EU:n 15 jäsenvaltiossa vuonna 2021). Metamfetamiinia voidaan tuottaa myös käyttämällä lähtöaineena BMK:ta, jota voidaan käyttää myös amfetamiinin valmistuksessa. Vuonna 2022 Euroopassa takavarikoitiin 1 329 litraa BMK:ta (lähes 5 100 litraa vuonna 2021) ja 26,6 tonnia aineita, joita voidaan käyttää BMK:n valmistukseen. Takavarikointeihin sisältyi 25,6 tonnia BMK:n glysidijohdannaisia (736 kiloa vuonna 2021), 379 kiloa MAPA:ta (lähes 9,7 tonnia vuonna 2021) ja yli 500 kiloa APAA:ta ja APAAN:ia (50 kiloa APAA:ta vuonna 2021). Kahdesta uudesta vaihtoehtoisesta kemikaalista, joita voidaan käyttää myös BMK:n, DEPAPD:n ja DEPAPD-enolaatin valmistukseen, ilmoitettiin Euroopassa (ja maailmanlaajuisesti) ensimmäisen kerran vuonna 2022, jolloin niitä takavarikoitiin suhteellisen pieniä määriä. Lisäksi Belgia, Saksa ja Alankomaat ilmoittivat, että vuonna 2022 takavarikoitiin 2,6 tonnia viinihappoa (4,5 tonnia vuonna 2021), joka mahdollistaa tehokkaimman ja halutuimman metamfetamiinin muodon (d-metamfetamiini, ”crystal meth”) talteenoton BMK-menetelmillä valmistetuista seoksista. Tämä viittaa siihen, että Euroopassa harjoitetaan edelleen laajamittaista d-metamfetamiinin tuotantoa.
- Vuonna 2022 Euroopan unionissa purettiin 29 synteettisen katinonin tuotantolaitosta (16 vuonna 2021), joista osa oli suuria: 23 Puolassa (12 vuonna 2021) ja 6 Alankomaissa (2 vuonna 2021).
- Synteettisen katinonin lähtöaineita takavarikoitiin 558 kiloa vuonna 2022 (555 kiloa vuonna 2021), joista suurin osa takavarikoitiin Puolassa (355 kiloa, 311 kiloa vuonna 2021). Ranskassa pysäytettiin yksi tonnin suuruinen lähetys, joka sisälsi 4-CMC:n lähtöaine 4-klooripropiofenonia. Se oli peräisin Kiinasta ja matkalla Puolaan.
- Yli 66 prosenttia Euroopan ainetunnistuspalvelun seulomista amfetamiininäytteistä vuoden 2023 ensimmäisellä puoliskolla sisälsi väärennettyä psykoaktiivista ainetta, vaikka löydökset eivät edustakaan kansallisia huumemarkkinoita. Kofeiini oli yleisimmin amfetamiininäytteistä löydetty psykoaktiivinen väärennös ainetunnistuspalvelujen analyyseissa. Myös muita stimulantteja ja hallusinogeenejä löydettiin yleisesti väärennöksinä.
- Vuosina 2022 ja 2023 EU:n varhaisvaroitusjärjestelmään toimitetuissa ilmoituksissa viitattiin siihen, että synteettisiä katinoneja saatetaan myydä harhaanjohtavasti MDMA:na tai käyttää MDMA:n väärentämiseen aiempaa enemmän. Vaikka ongelman laajuutta ei tiedetä, ainetunnistuspalveluissa 11 EU-maassa on havaittu synteettisiä katinoneja MDMA-tuotteissa, joskin harvoin. Näitä tuotteita olivat muun muassa ekstaasitabletit, -kiteet ja -jauheet, jotka sisältävät yleensä 4-CMC:tä (klefedronia), 3-MMC:tä, 3-CMC:tä, 4-MMC:tä (mefedronia) ja dipentylonia.
Tarkempaa tietoa synteettisistä stimulanteista on EMCDDA:n ja Europolin yhteisessä analyysissa EU:n huumemarkkinoilla ja EMCDDA:n julkaisussa stimulanttien terveydellisistä ja sosiaalisista vaikutuksista.
Lähdetiedot
Kaikki Euroopan huumausaineraportin 2024 lähdetiedot ovat dataluettelossa, mukaan lukien metadata ja menetelmiä koskevat huomautukset.
Osaa näistä tiedoista on käytetty jäljempänä infografiikan, kaavioiden ja vastaavan aineiston tuottamisessa.
Huumeidenkäytön yleisyyttä koskevat taulukot, mukaan lukien yleiset väestötutkimukset ja jätevesianalyysit (kaikista aineista)
Muut taulukot, mukaan lukien synteettisiä stimulantteja koskevat taulukot