Kannabis – nykytilanne Euroopassa (Euroopan huumeraportti 2024)

Kannabis on edelleen Euroopan selvästi eniten käytetty laiton huumausaine. Tältä sivulta löydät tuoreimman analyysin Euroopan huumausainetilanteesta kannabiksen osalta sekä tiedot muun muassa käytön yleisyydestä, hoidon tarpeesta, takavarikoista, hinnasta ja voimakkuudesta sekä haitoista.
Tämä sivu on osa Euroopan huumeraporttia 2024, EMCDDA:n vuotuista katsausta huumausainetilanteeseen Euroopassa.
Päivitetty viimeksi: 11. kesäkuuta 2024
Euroopan kannabismarkkinoilla tapahtuvien muutosten poliittisten ja käytännön vaikutusten ymmärtäminen pysyy prioriteettina
Kannabis on edelleen Euroopan selvästi eniten käytetty laiton huumausaine. Sen käyttöä koskevien kansallisten tutkimusten mukaan Euroopassa noin kahdeksan prosenttia aikuisista (22,8 miljoonaa 15–64-vuotiasta) on käyttänyt kannabista viime vuonna. Sekä viimeaikaisissa kansallisissa tiedoissa ilmoitetut käyttömäärä että suuntaukset näyttävät kuitenkin hajanaisilta (ks. jäljempänä kohta Kannabiksen käytön yleisyys ja käyttötavat). Samaan aikaan käydään keskustelua siitä, mikä olisi paras tapa käsitellä tämän huumeen käyttöä. Jotkin maat muuttavatkin sääntelyyn perustuvaa lähestymistapaansa. Myös kannabismarkkinoilla on tapahtunut merkittäviä muutoksia. Kaiken kaikkiaan tämä tarkoittaa, että on kiire saada parempi käsitys kannabiksen erilaisten käyttötapojen mahdollisista haitoista sekä siitä, miten ne vaikuttavat politiikkaan ja käytäntöihin.
On tarpeen ymmärtää paremmin, mitkä toimet ovat tehokkaita
Arvioiden mukaan Euroopan unionissa noin 1,3 prosenttia (3,7 miljoonaa) aikuisista käyttää kannabista päivittäin tai lähes päivittäin. He myös kärsivät todennäköisimmin tähän huumausaineeseen liittyvistä ongelmista. Kannabiksen käyttö voi aiheuttaa tai pahentaa erilaisia fyysisiä ja psyykkisiä ongelmia, kuten kroonisten hengitystiesairauksien oireita, kannabisriippuvuutta ja psykoottisia oireita. Lisäksi tutkimuksissa on havaittu, että kannabiksen säännöllinen käyttö voi olla yhteydessä heikompaan koulumenestykseen ja lisääntyneeseen riskiin joutua rikollisuuden takia oikeusjärjestelmän piiriin. Ongelmat liittyvät enimmäkseen varhain alkaneeseen käyttöön, erittäin voimakkaisiin aineisiin sekä säännölliseen ja pitkäaikaiseen käyttötapaan.
Kannabiksen käyttäjien ongelmista sekä asianmukaisista hoitoonohjauskäytännöistä ja tehokkaista hoitovaihtoehdoista olisi kuitenkin saatava enemmän tietoa paremman käsityksen saamiseksi. Kannabis on ilmoitusten perusteella syy yli kolmasosassa kaikista tapauksista hakeutua huumehoitoon Euroopassa. Havainnon tulkintaa vaikeuttaa osittain se, että kannabiksen käyttäjille on tarjolla monia erilaisia tukitoimia, joihin voi sisältyä lyhytkestoisia toimenpiteitä tai rikosoikeusjärjestelmän puitteissa annettuja hoitoonohjausmääräyksiä. Tarvitaankin lisätyötä, jotta saataisiin parempi käsitys tarjottavien palvelujen tyypistä kannabikseen liittyvissä ongelmissa. Saatavilla olevat tiedot viittaisivat kuitenkin siihen, että psykososiaalisia hoitoja, kuten kognitiivista käyttäytymisterapiaa, tarjotaan yleisesti ja että sähköisiä terveyspalveluja verkossa näyttää olevan entistä enemmän saatavilla.
Haittoihin liittyvien riskin arviointia hankaloittaa se, että kuluttajien saatavilla on yhä enemmän erilaisia kannabispohjaisia tuotteita. Niitä ovat esimerkiksi syötävät tuotteet, erittäin voimakkaat tuotteet ja kannabisjohdannaiset. Tarjonnan moninaisuus voi vaikuttaa yksilön riskiin kannabiksen käyttöön liittyvistä ongelmista. Siksi tarvitaan enemmän tutkimusta ja huomion kiinnittämistä sääntelyyn.
Kaikkinensa niiden henkilöiden määrä, joiden ilmoitettiin hakeutuneen ensimmäistä kertaa hoitoon kannabisongelmien vuoksi, pysyi suhteellisen muuttumattomana vuoteen 2019 asti ennen määrän laskua pandemian aikana. Useimmissa EU:n jäsenvaltioissa tilanne ei palannut pandemiaa edeltävälle tasolle vuoteen 2022 mennessä (ks. jäljempänä kohta Hoitoon hakeutuminen kannabiksen käytön vuoksi). Tietojen laatuun ja kattavuuteen liittyvien ongelmien takia tätä havaintoa on tulkittava varovaisesti.
Takavarikot osoittavat, että salakuljetusreitit saattavat monipuolistua.
Kannabistuotteiden takavarikkoja oli vuonna 2022 kokonaisuudessaan edelleen ennätyksellisen paljon, mikä osoittaa, että huumetta on ollut paljon saatavilla (ks. jäljempänä kohta Tiedot kannabismarkkinoista). Euroopan unionissa takavarikoidun hasiksen kokonaismäärä väheni kuitenkin merkittävästi, mikä johtui suurelta osin laskusta Espanjan ilmoittamissa takavarikoinneissa. Tämä voi johtua siitä, että Pohjois-Afrikasta Eurooppaan suuntautuvaan hasiksen salakuljetukseen osallistuvat tahot ovat muuttaneet reittejään Espanjan viranomaisten toteuttamien salakuljetuksen vastaisten toimenpiteiden takia. Tässä yhteydessä on myös kiinnostavaa se, että takavarikoidun marihuanan määrä on kasvanut Espanjassa merkittävästi vuodesta 2019. Vuonna 2022 Espanjan osuus kaikesta takavarikoidusta hasiksesta oli 69 prosenttia, marihuanasta 47 prosenttia ja Euroopan unionissa ilmoitettujen kannabiskasvien takavarikointien kokonaismäärästä 81 prosenttia. Tämä tuo esiin Espanjan merkittävän osan sekä kannabiksen salakuljetuksen kauttakulkumaana että tuotantoalueena. On kuitenkin tärkeää huomata, että merkittävää kannabiksen tuotantoa on myös muualla Euroopan unionissa. Viimeaikaiset suuret takavarikoinnit osoittavat, että Espanja toimii edelleen Euroopan markkinoille tarkoitetun hasiksen kauttakulkumaana. Esimerkiksi vuonna 2023 Espanjan viranomaiset takavarikoivat 22 tonnia hasista, joka oli kätketty tomaattipakkauksiin ja joiden määränpääksi epäiltiin Ranskaa (ks. kuvio 2.1).


Credit: Guardia Civil and Policía Nacional.
Vaikka tästä huumausaineesta on uusia tuotteita ja muotoja, marihuana ja hasis ovat yhä yleisimmin saatavilla olevat muodot. Vaikka Euroopan unionissa takavarikoidun hasiksen määrä on marihuanan määrää suurempi, tämän uskotaan kuvastavan ennemminkin hasiksen suurempaa alttiutta rajatylittävässä laittomassa kaupassa toteutettaville kieltotoimille kuin sen saatavuutta tai käyttöä. Saatavien tietojen mukaan marihuana on useimmissa maissa yleisimmin saatavissa oleva huumausaineen muoto. Marihuanaa voidaan kasvattaa lähellä kohdemarkkinoita, mikä voi vähentää havaitsemisriskiä. Takavarikoidun hasiksen voimakkuus kasvoi edelleen vuonna 2022, ja THC:tä on hasisnäytteessä nyt keskimääräin hieman alle 25 prosenttia. Tämä on erittäin paljon historiallisiin standardeihin nähden, mikä saattaa johtaa kohonneisiin terveysriskeihin erityisesti silloin, kun käyttö on alkanut varhain. Sitä vastoin takavarikoidussa marihuanassa THC:n keskimääräinen voimakkuus on ollut noin 10 prosenttia muutaman vuoden ajan.
Eurooppaan tuotavan kannabiksen takavarikoinneissa on havaittu huolestuttavaa kehitystä, joka saattaa viitata salakuljetusreittien monipuolistumiseen ja kasvaviin haasteisiin laittoman huumausainekaupan torjunnassa. Esimerkkinä tästä mainittakoon Pakistanista lähtenyt neljän tonnin suuruinen hasistakavarikointi Antwerpenin satamassa Belgiassa. Lisäksi on näyttöä siitä, että Marokko ei ole ainoa Euroopan kannabismarkkinoille suuntautuvan hartsin lähde. Jotkin EU:n jäsenvaltiot ovat ilmoittaneet kannabiksen salakuljetuksesta postin mukana ja kaupallisen lentoliikenteen välityksellä, joka linkittyy joskus Yhdysvaltoihin ja Kanadaan. Viitteitä on myös siitä, että suuria määriä marihuanaa voitaisiin kuljettaa Pohjois-Amerikasta merireittejä pitkin. Tämä yhdessä huumausaineiden uusien muotojen ilmaantumisen kanssa herättää huolta siitä, että säänneltyjen kannabismarkkinoiden kehitys Euroopan ulkopuolella saattaa vaikuttaa yhä enemmän kannabiksen saatavuuteen Euroopan unionissa tulevaisuudessa.
Muuttuvat kannabismarkkinat luovat uusia haasteita huumausainepolitiikalle
Euroopassa saatavilla olevien kannabistuotteiden kirjo on lisääntymässä niin laittomien huumausaineiden markkinoilla kuin kuluttajamarkkinoilla, joille on ilmestynyt tuotteita, joiden THC-pitoisuus on pieni tai jotka sisältävät muita kannabiskasvista peräisin olevia aineita, kuten CBD:tä, tai molempia. Erityinen huolenaihe huumemarkkinoilla on sellaisten erittäin voimakkaiden uutteiden ja syötävien tuotteiden saatavuus, jotka ovat yhteydessä sairaaloiden päivystyksiin tuleviin akuutteihin huumemyrkytyksiin. Lisäksi huolta aiheuttaa myös se, että joitakin laittomilla markkinoilla kannabiksena myytyjä tuotteita saatetaan jatkaa voimakkailla synteettisillä kannabinoideilla. Lisätietoja näistä synteettisistä kannabinoideista on huumeraportin kohdassa Uudet psykoaktiiviset aineet – nykytilanne Euroopassa.
Myös joitakin puolisynteettisiä kannabinoideja on viime aikoina havaittu kaupallisilla markkinoilla paikoin Euroopassa. Ne ovat aineita, joiden uskotaan olevan peräisin kannabidiolista. Niitä saadaan uuttamalla kannabiksesta (hampusta), ja niiden THC-pitoisuus on alhainen. Ne eivät kuulu kansainvälisten huumausaineyleissopimusten valvonnan piiriin. Yleisin puolisynteettinen kannabinoidi näyttäisi olevan heksahydrokannabinoli (HHC), mutta myös heksahydrokannabiforolia (HHC-P) ja tetrahydrokannabiforolia (THCP) on viime aikoina ollut kaupallisesti saatavilla eräissä EU:n jäsenvaltioissa. Kyseisiä aineita on myyty väitetysti ”laillisina” vaihtoehtoina kannabikselle, mikä lisää entisestään sääntelyhaasteita. HHC:n vaikutuksista ihmisiin on vain vähän tietoa, mutta uudet tutkimukset antavat aihetta huoleen, etenkin kun joissakin raporteissa on havaintoja yhteyksistä psykoosiin. Kesäkuusta 2022 ja helmikuuhun 2024 Tšekin toksikologinen tietokeskus kirjasi yli 170 HHC:tä koskevaa konsultaatiota. Monissa tapauksissa oli kyse nuorista, myös lapsista, jotka olivat nauttineet syötäviä tuotteita, kuten nallekarkkeja. HHC luokiteltiin sääntelyn alaiseksi huumeeksi vähintään 18:ssa EU:n jäsenvaltiossa huhtikuussa 2024.
Myös kannabista koskeva poliittinen lähestymistapa Euroopassa on moninaistumassa, sillä jotkin EU:n jäsenvaltiot harkitsevat tai muuttavat kannabiksen virkistyskäyttöä koskevaa politiikkaansa ja luovat erilaisia mahdollisuuksia saada hashista ja marihuanaa. Joulukuussa 2021 Malta sääti lain, joka sallii kannabiksen kotikasvatuksen ja kannabiksen käytön yksityisesti. Laki sallii myös yhteisöjen voittoa tavoittelemattomat kannabisklubit. Luxemburg sääti heinäkuussa 2023 lain, joka sallii kannabiksen kotikasvatuksen ja henkilökohtaisen käytön, ja helmikuussa 2024 Saksa sääti lain, joka sallii kannabiksen kotikasvatuksen ja voittoa tavoittelemattomat kannabisklubit. Tšekki on myös ilmoittanut suunnittelevansa säänneltyä ja verollista jakelujärjestelmää. Lisäksi Sveitsi EU:n ulkopuolelta on alkanut sallia joissakin kaupungeissa erityisille asukkaille suunnattua myyntiä tai erilaisia jakelujärjestelmiä pilottikokeilujen perusteella.
Myös Alankomaat tarkistaa parhaillaan lähestymistapaansa. Kannabiksen viljely, myynti ja hallussapito ovat edelleen rikoksia Alankomaissa. Pienten, enintään 5 gramman kannabismäärien myynti yli 18-vuotiaille tietyt kriteerit täyttävissä coffeeshop-paikoissa eli kannabiskahviloissa, on kuitenkin ollut sallittua jo vuosikymmeniä, ja yhtenä poliittisena tavoitteena on ollut erottaa kannabiksen kuluttajat muiden aineiden markkinoista. Ongelmana tässä on se, että kannabista toimitetaan coffeeshop-myyntiin laittomilta markkinoilta, jolloin kaupankäynnistä hyötyvät rikollisryhmät. Ongelman ratkaisemiseksi Alankomaissa kokeillaan kymmenessä kunnassa kannabiksen suljetun toimitusketjun mallia, jossa sääntelyn alaisissa tiloissa tuotettua kannabista toimitetaan myyntiin kannabiskahviloihin.
Tarkempia tietoja kannabikseen sovellettavasta kansallisen lainsäädännön mukaisista lähestymistavoista on EMCDDA:n julkaisussa vuodelta 2023, jossa tarkastellaan kannabista koskevia lakeja Euroopassa sekä päätöksentekoon liittyviä kysymyksiä ja vastauksia.
Keskeiset tiedot ja suuntaukset
Kannabiksen käytön yleisyys ja käyttötavat
- Viimeisimpien tutkimusten perusteella (kuvio 2.2) viime vuonna EU:n 15–34-vuotiaasta väestöstä 15 prosentin (15,1 miljoonan ihmisen) arvioitiin käyttäneen kannabista. Miehet käyttävät kannabista tavallisesti kaksi kertaa todennäköisemmin kuin naiset. Arviolta 18,6 prosenttia (8,8 miljoonaa ihmistä) 15–24-vuotiaista käytti kannabista viime vuonna ja 9,7 prosenttia (4,6 miljoonaa ihmistä) viimeisen kuukauden aikana. Arvioiden mukaan aikuisista (15–64-vuotiaista) noin 1,3 prosenttia (3,7 miljoonaa) käyttää kannabista päivittäin tai lähes päivittäin (vähintään 20 päivänä viimeisen kuukauden aikana). 15–34-vuotiaista arviolta 2 prosenttia (2 miljoonaa) käyttää kannabista päivittäin tai lähes päivittäin. Noin kolme neljäsosaa aikuisista (15–64-vuotiaista) käyttäjistä on miehiä, ja suurin osa (54 %) on alle 35-vuotiaita.
- Kannabiksen käytön suuntaukset kansallisella tasolla näyttävät vaihtelevan. Maista, joissa kyselytutkimuksia on tehty vuodesta 2021 lähtien ja ilmoitettu luottamusvälit, kolme maata ilmoitti korkeampia arvioita, kahdeksan ilmoitti käytön pysyneen ennallaan ja kaksi ilmoitti käytön vähentyneen verrattuna edelliseen vastaavaan tutkimukseen.
- Huumausaineista vuonna 2021 tehdyssä eurooppalaisessa verkkokyselyssä havaittiin, että 95 prosenttia vastaajista, jotka ilmoittivat käyttäneensä kannabista viimeisten 12 kuukauden aikana, oli käyttänyt marihuanaa, kun taas hasista oli käyttänyt 32 prosenttia, syötäviä tuotteita 25 prosenttia ja uutteita 17 prosenttia vastaajista. Tämä tietolähde osoittaa myös, että kuluttajat saattavat käyttää yleisesti useampaa kuin yhtä tämän huumeen muotoa.
Tämän Data explorer -työkalun avulla voit tarkastella tietoja kannabiksen käytön yleisyydestä valitulla ajanjaksolla ja valitussa ikäryhmässä. Tiedot saa maittain klikkaamalla asianomaista maata kartalta tai valitsemalla se pudotusvalikosta.
Huomautus
Tässä esitellyt tiedot käytön yleisyydestä perustuvat kansallisten koordinointikeskusten EMCDDA:lle toimittamiin väestökyselyihin. Viimeisimmät tiedot ja tarkempaa tietoa menetelmistä löytyvät tilastotiedotteesta Statistical Bulletin 2024: Prevalence of drug use.
Tuorein maakohtainen grafiikka perustuu vuosina 2013–2023 tehtyihin tutkimuksiin.
Arvioit yleisyydestä väestössä ikäryhmittäin: 18–64 ja 18–34 vuotta Saksa, Kreikka, Ranska, Italia ja Unkari; 16–64 ja 16–34 vuotta Tanska, Viro ja Norja; 18–65 vuotta Malta ja 17–34 vuotta Ruotsi.
-
Vuonna 2023 niistä 51 kaupungista, joista vertailukelpoisia tietoja oli saatavilla, 20 ilmoitti kannabiksen metaboliitin (THC-COOH) määrän vuotuisesta kasvusta jätevesinäytteissä, kun 15 kaupunkia ilmoitti määrän vähentymisestä (kuvio 2.3).
Punainen = lisääntynyt | Vihreä = vähentynyt | Keltainen = ennallaan aiempaan arvoon verrattuna | Sininen = ei aiempia tietoja
THC-COOH:n keskiarvo milligrammoina vuorokaudessa tuhatta asukasta kohti. Useimmissa kaupungeissa näytteet kerättiin viikon kuluessa maalis-toukokuun aikana vuonna 2023.
Kun otetaan huomioon tilastolliset virheet, alle 10 prosenttia aiemmasta arvosta poikkeavien arvojen katsotaan säilyneen ennallaan tässä kaaviossa.
Lähde: Sewage Analysis Core Group Europe (SCORE)
Tiedot ja analyysi kokonaisuudessaan on julkaisussa Wastewater analysis and drugs – a European multi-city study.
Hoitoon hakeutuminen kannabiksen käytön vuoksi
-
Vuonna 2022 Euroopassa arviolta 92 000 asiakasta hakeutui erikoistuneeseen huumehoitoon kannabiksen käyttöön liittyvien ongelmien vuoksi (36 % kaikista hoitoon hakeutuneista). Heistä noin 58 000 hakeutui hoitoon ensimmäistä kertaa. Hoitoon hakeutuneet uudet asiakkaat mainitsivat yleisimmin kannabiksen tärkeimmäksi ongelmia aiheuttavaksi huumeeksi. Heidän osuutensa kaikista ensimmäistä kertaa hoitoon hakeutuneista henkilöistä oli Euroopassa 43 prosenttia (kuvio 2.4).
Suuntauksia lukuun ottamatta tiedot koskevat kaikkia hoitoon tulleita, joiden ensisijaisesti käyttämä huume oli kannabis, vuonna 2022 tai viimeisimpänä vuonna, jolta on tietoja.
Ensimmäistä kertaa hoitoon hakeutuvia koskevat suuntaukset perustuvat 25 maan tietoihin. Suuntauksia koskevassa analyysissa on tiedot vain maista, joista on tietoja vähintään viideltä vuodelta näiden kuuden vuoden ajalla. Puuttuvat arvot interpoloidaan lähivuosiin. Vuosien 2020, 2021 ja 2022 tietoja olisi tulkittava varoen covid-19-pandemian palveluihin aiheuttamien häiriöiden vuoksi. Espanjan ja Ranskan (2022) sekä Saksan (2019) osalta puuttuvat tiedot laskettiin edeltävän vuoden arvojen perusteella.
Sairaalahoitoon johtaneet tapaukset
- Saatavien kansallisten tietojen perusteella kannabiksen osuus on suuri huumeisiin liittyvissä kiireellisissä sairaalahoitoa vaativissa tapauksissa joissakin maissa. Espanjassa vuonna 2021 kannabis oli mukana 44 prosentissa tapauksista (yli 2 700 tapausta 6 200:sta), jotka ilmoitettiin säännöllisessä tutkimuksessa, joka tehtiin viikon aikana 16:ssa 19:stä itsehallintoalueesta. Saksassa vuonna 2021 kannabis liittyi 17 prosenttiin akuuteista sairaalahoitoa vaatineista myrkytystapauksista (yli 1 700 tapausta 10 200:sta).
- Kannabis oli toiseksi yleisimmin ilmoitettu aine Euro-DEN Plus -verkostoon osallistuvissa sairaaloissa vuonna 2022. Se liittyi 29 prosenttiin akuutin lääkemyrkytyksen tapauksista (25 % vuonna 2021). Yleensä siitä ilmoitettiin muiden aineiden käytön kanssa, mikä kuvastaa sitä, että monet huumausainemyrkytyksen saaneista potilaista ovat saattaneet käyttää useita aineita.
Tiedot kannabismarkkinoista
- Vuonna 2022 EU:n jäsenvaltiot ilmoittivat 243 000 hasistakavarikoinnista joissa ainetta saatiin 468 tonnia (816 tonnia vuonna 2021), ja 234 000 marihuanatakavarikoinnista, joissa ainetta saatiin 265 tonnia (256 tonnia vuonna 2021) (ks. kuvio 2.5). Espanjan osalta ilmoitetun 52 prosentin vähennyksen ansiosta (vuoden 2021 673 tonnista 325 tonniin vuonna 2022) Euroopan unionissa takavarikoidun hasiksen kokonaismäärä väheni 43 prosenttia. Lisäksi Turkki ilmoitti 15 700 hasistakavarikosta, joissa ainetta saatiin 29,3 tonnia, ja 57 400 marihuanatakavarikosta, joissa ainetta saatiin 42,5 tonnia.
- Vuonna 2022 Euroopan unionissa ilmoitettiin noin 609 000 kannabiksen käyttö- tai hallussapitorikoksesta (566 000 vuonna 2021) sekä 98 000 jakelurikoksesta (100 000 vuonna 2021).
- Vuonna 2022 hasiksen keskimääräinen THC-pitoisuus Euroopan unionissa oli 24,8 prosenttia, joka oli yli kaksi kertaa enemmän kuin marihuanassa, joka oli 10,1 prosenttia. Indeksoidut suuntaukset osoittavat, että hasiksen keskimääräinen THC-pitoisuus on kaksinkertaistunut viimeisten 10 vuoden aikana ja kasvaa edelleen. Marihuanan THC-pitoisuus sen sijaan on pysynyt koko lailla muuttumattomana tänä aikana. On huomattava, että näytteissä huumeen molemmista muodoista voi olla huomattavaa vaihtelua.
EU+2 tarkoittaa EU:n jäsenvaltioita, Norjaa ja Turkkia.
Hinta ja voimakkuus: kansalliset keskiarvot – minimi, maksimi ja kvartiiliväli. Maissa on vaihtelua indikaattoreittain.
EU+2 tarkoittaa EU:n jäsenvaltioita, Norjaa ja Turkkia.
Hinta ja voimakkuus: kansalliset keskiarvot – minimi, maksimi ja kvartiiliväli. Maissa on vaihtelua indikaattoreittain.
Lisätietoja kannabiksesta on EMCDDA:n ja Europolin analyysissa kannabiksesta EU:n huumemarkkinoilla ja EMCDDA:n terveyteen liittyvissä ja sosiaalisissa toimissa kannabiksen torjumiseksi.
Lähdetiedot
Kaikki vuoden 2024 Euroopan huumausaineraportin lähdetiedot ovat dataluettelossa, mukaan lukien metatieto ja menetelmiä koskevat huomautukset.
Alla on osa näistä tiedoista, joita on käytetty tämän sivun infografiikan, kaavioiden ja vastaavan aineiston tuottamisessa.
Huumeidenkäytön yleisyyttä koskevat taulukot, mukaan lukien yleiset väestötutkimukset ja jätevesianalyysit (kaikista aineista).
Muut taulukot, mukaan lukien kannabista koskevat taulukot