Canabisul – situația actuală în Europa (Raportul european privind drogurile 2024)

Canabisul rămâne de departe drogul ilegal consumat cel mai frecvent în Europa. Pe această pagină puteți găsi cea mai recentă analiză a situației drogurilor în Europa referitoare la canabis, și anume prevalența consumului, cererea de tratament, capturile, prețul și puritatea, efectele negative și altele.
Această pagină face parte din Raportul european privind drogurile 2024, prezentarea generală anuală a EMCDDA privind situația drogurilor în Europa.
Ultima actualizare: 11 iunie 2024
Înțelegerea implicațiilor politice și practice ale schimbărilor de pe piața europeană a canabisului rămâne o prioritate
Canabisul rămâne de departe drogul ilegal consumat cel mai frecvent în Europa. Sondajele naționale privind consumul de canabis sugerează că, în general, se estimează că aproximativ 8 % din adulții europeni (22,6 milioane de persoane cu vârste între 15 și 64 de ani) au consumat canabis în ultimul an. Atât nivelul consumului însă, cât și tendințele consumului raportate în datele naționale recente sunt eterogene (vezi mai jos Prevalența consumului de canabis în Europa). În același timp, există o dezbatere continuă cu privire la cel mai bun răspuns la consumul acestui drog, unele țări modificându-și abordarea de reglementare. Observăm, de asemenea, evoluții semnificative pe piața canabisului. Luate împreună, toate acestea înseamnă că există în continuare o nevoie urgentă de a înțelege mai bine potențialele efecte nocive asociate cu diferite modele de consum de canabis și implicațiile pe care acest lucru le ridică pentru politică și practică.
Trebuie înțeles mai bine ce răspunsuri sunt eficace
Se estimează că aproximativ 1,3 % din adulții din Uniunea Europeană (3,7 milioane de oameni) sunt consumatori zilnici sau aproape zilnici de canabis, acest grup fiind cel mai expus la probleme asociate acestui drog. Consumul de canabis poate cauza sau agrava o serie de probleme de sănătate fizică și psihică, și anume simptome respiratorii cronice, dependență de canabis și simptome psihotice. În plus, studiile au constatat că consumul regulat de canabis poate fi asociat cu rezultate mai slabe la învățătură și cu un risc crescut de probleme cu justiția penală. Problemele sunt cel mai adesea asociate cu începerea timpurie a consumului, cu produse cu potență mare și cu modele de consum mai regulate și pe termen lung.
Trebuie înțelese mai bine tipurile de probleme cu care se confruntă consumatorii de canabis, precum și căile de referire și opțiunile de tratament disponibile pentru cei cu probleme asociate consumului de canabis. Potrivit rapoartelor, canabisul este responsabil pentru peste o treime din totalul admiterilor la tratament pentru consum de droguri în Europa. Această constatare este greu de interpretat, în parte din cauza varietății mari de intervenții oferite consumatorilor de canabis, care pot fi și intervenții scurte sau referiri din partea sistemului de justiție penală. Sunt necesare eforturi suplimentare pentru a înțelege mai bine tipul de servicii oferite celor cu probleme legate de canabis. Din informațiile existente reiese însă că tratamentele psihosociale, de exemplu terapia cognitiv-comportamentală, sunt oferite în mod obișnuit și că intervențiile de e-sănătate (online) par să fie din ce în ce mai disponibile.
Evaluarea riscului de nocivitate în acest domeniu este complicată de gama vădit din ce în ce mai largă de produse pe bază de canabis potențial disponibile pentru consumatori, care pot fi produse comestibile, produse cu potență mare și diverși derivați. Această diversitate poate avea implicații asupra riscului ca o persoană să aibă probleme legate de consumul de canabis și, prin urmare, este un domeniu care necesită mai multă cercetare și atenție din partea autorităților de reglementare.
În general, numărul persoanelor despre care s-a raportat că au fost admise prima dată la tratament pentru probleme asociate consumului de canabis a rămas relativ stabil până în 2019, după care a scăzut în timpul pandemiei și nu a revenit la nivelurile dinaintea pandemiei în majoritatea statelor membre până în 2022 (vezi mai jos Admiteri la tratament pentru consum de canabis). În acest caz, se atrage atenția că această observație trebuie interpretată cu prudență având în vedere problemele legate de calitatea și acoperirea datelor.
Capturile arată că rutele de trafic se pot diversifica
Per ansamblu, capturile de produse pe bază de canabis au continuat să se situeze la niveluri extrem de mari în 2022, ceea ce indică disponibilitatea mare a acestui drog (vezi mai jos Datele pentru piața canabisului). Cantitatea totală de rășină de canabis capturată în Uniunea Europeană a scăzut însă semnificativ, în mare parte din cauza scăderii capturilor raportate de Spania. S-ar putea ca acest lucru să rezulte din adaptarea rutelor de aprovizionare de către persoanele implicate în traficul de rășină de canabis din Africa de Nord în Europa ca reacție la măsurile de combatere a traficului luate de autoritățile spaniole. În acest context, este, de asemenea, interesant de remarcat că, din 2019, volumul de iarbă de canabis capturată a crescut semnificativ în Spania. În 2022, Spania a reprezentat 69 % din totalul rășinii capturate, 47 % din totalul ierbii de canabis capturate și 81 % din numărul total de plante de canabis raportate ca fiind capturate în Uniunea Europeană, evidențiind rolul semnificativ jucat de Spania, atât ca țară de tranzit pentru traficul de canabis, cât și ca zonă de producție. Cu toate acestea, este important de remarcat că și în alte părți ale Uniunii Europene are loc o producție semnificativă de canabis. Recentele capturi masive evidențiază rolul pe care continuă să-l joace Spania ca țară de tranzit pentru rășina destinată pieței europene. În 2023, de exemplu, autoritățile spaniole au capturat 22 de tone de rășină de canabis ascunse în ambalaje false de roșii, suspectate de a fi destinate traficului către Franța (vezi Figura 2.1).


Credit: Guardia Civil și Policía Nacional.
Deși sunt disponibile noi produse și forme ale acestui drog, iarba de canabis și rășina de canabis rămân formele cele mai disponibile. Deși cantitățile de rășină de canabis capturate în Uniunea Europeană sunt mai mari decât cele de iarbă de canabis, se consideră că acest lucru rezultă din vulnerabilitatea mai mare a rășinii de canabis la măsurile de interdicție în traficul transfrontalier, și nu din disponibilitate sau consum. Informațiile disponibile sugerează că în majoritatea țărilor, forma disponibilă cel mai frecvent a acestui drog este iarba de canabis. Iarba de canabis poate fi cultivată în apropierea pieței de consum vizate, ceea ce poate reduce riscul de detectare. Potența rășinii de canabis capturate a continuat să crească în 2022, proba medie de rășină conținând în prezent puțin sub 25 % THC. Această valoare este foarte mare față de standardele istorice, ceea ce poate crea riscuri mari pentru sănătate, în special când este asociată cu debutul timpuriu al consumului. În schimb, potența medie a ierbii de canabis capturate oscilează de câțiva ani în jurul valorii de 10 % THC.
Unele noi evoluții îngrijorătoare în detectarea capturilor de canabis care intră în Europa pot arăta că rutele de trafic se diversifică și creează dificultăți din ce în ce mai mari pentru eforturile de interdicție. Printre ele se numără, de exemplu, captura în portul Anvers, Belgia a 4 tone de rășină de canabis provenind din Pakistan. În plus, aceasta este o dovadă că Marocul nu este singura sursă de rășină pentru piața europeană a canabisului. Unele state membre ale UE au raportat trafic de canabis prin sistemele poștale și, din ce în ce mai des, prin transportul aerian comercial, uneori legat de Statele Unite și Canada. Există indicii că cantități mai mari de iarbă de canabis ar putea fi expediate din America de Nord pe rute maritime. Acest lucru, alături de apariția de noi forme ale drogului, stârnește îngrijorarea că evoluțiile de pe piețele reglementate de canabis din afara Europei ar putea avea din ce în ce mai multe implicații pentru disponibilitatea acestui drog în Uniunea Europeană în viitor.
Schimbarea piețelor de canabis creează noi provocări pentru politicile în materie de droguri
Diversitatea produselor pe bază de canabis disponibile în Europa este în creștere. Acest lucru este valabil pentru piața drogurilor ilegale. Este, de asemenea, valabil pentru piața de consum, unde apar produse cu conținut mic de THC sau alte substanțe care pot fi derivate din planta de canabis, de exemplu CBD, sau ambele. Pe piața drogurilor ilegale, disponibilitatea extractelor și a produselor comestibile cu canabis cu potență mare reprezintă un motiv deosebit de îngrijorare și a fost asociată cu prezentări la serviciile de urgență cu intoxicație acută cu droguri. În plus, există îngrijorări legate de faptul că unele produse vândute pe piața ilegală sub formă de canabis natural ar putea fi alterate cu canabinoizi sintetici puternici. Pentru mai multe informații despre acești canabinoizi sintetici, vezi Noi substanțe psihoactive – situația actuală în Europa.
De asemenea, în unele părți ale Europei au apărut recent pe piața comercială unii canabinoizi semisintetici. Acestea sunt substanțe despre care se crede că sunt produse din canabidiol extras din canabis cu conținut mic de THC (cânepă), care nu sunt reglementate în temeiul convențiilor internaționale privind drogurile. Cel mai frecvent canabinoid semisintetic este probabil hexahidrocanabinolul (HHC), dar, mai recent, în unele state membre ale UE au apărut în comerț și hexahidrocanabinforolul (HHC-P) și tetrahidrocanabinforolul (THCP). Aceste substanțe se vând ca alternative pretins „legale” la canabis, ceea ce îngreunează reglementarea în domeniu. Deși cunoștințele despre efectele HHC la om sunt limitate, au fost exprimate preocupări pe măsură ce au apărut studii, inclusiv unele rapoarte privind legăturile cu psihoza. Între iunie 2022 și februarie 2024, Centrul de informare toxicologică din Cehia a înregistrat peste 170 de consultări pentru HHC. Multe din cazuri au implicat tineri, inclusiv copii, care au consumat produse comestibile, de exemplu ursuleți de gumă. În aprilie 2024, HHC fusese inclus pe lista drogurilor aflate sub control în cel puțin 18 state membre ale UE.
Abordarea politică europeană privind canabisul devine, de asemenea, din ce în ce mai diversă, deoarece unele state membre ale UE evaluează sau își schimbă abordarea politică privind consumul recreativ de canabis, creând diverse forme de acces la produsele din rășină și iarbă de canabis. În decembrie 2021, Malta a legiferat cultivarea la domiciliu și consumul de canabis în privat, alături de cluburile de cultivare comunală non-profit. În iulie 2023, Luxemburgul a legiferat pentru a permite cultivarea la domiciliu și consumul în privat, iar în februarie 2024, Germania a legiferat pentru a permite cultivarea la domiciliu și cluburile non-profit de cultivare a canabisului. Cehia a anunțat, de asemenea, planuri pentru un sistem de distribuție reglementat și impozitat. În plus, Elveția, care nu este membră a UE, a început să autorizeze teste pilot de vânzări sau alte sisteme de distribuție pentru anumiți rezidenți din anumite orașe.
Țările de Jos își revizuiesc, de asemenea, abordarea în domeniu. Cultivarea, vânzarea și deținerea de canabis rămân infracțiuni penale în Țările de Jos. În schimb, este tolerată de zeci de ani vânzarea de cantități mici de canabis, de până în 5 grame, persoanelor cu vârsta de peste 18 ani în „coffeeshopuri” care îndeplinesc anumite criterii, unul dintre obiectivele acestei politici fiind de a separa consumatorii de canabis de piața altor substanțe. Această abordare generează o preocupare legată de faptul că canabisul este furnizat de pe piața ilegală, iar grupurile infracționale beneficiază, deci, de acest comerț. Pentru a combate această problemă, Țările de Jos testează un model de lanț închis de aprovizionare cu canabis în 10 localități, canabisul produs în spații reglementate fiind disponibil pentru vânzare în coffeeshopuri de canabis.
Informații mai detaliate despre abordările legislative naționale în ceea ce privește canabisul se găsesc în documentul EMCDDA din 2023 intitulat Cannabis laws legislations in Europe: questions and answers for policies (Legislația privind canabisul în Europa: întrebări și răspunsuri pentru elaborarea politicilor).
Principalele date și tendințe
Prevalența și modelele consumului de canabis
- Pe baza celor mai recente sondaje (Figura 2.2), consumul de canabis din ultimul an în rândul populației UE cu vârste între 15 și 34 de ani este estimat la 15,0 % (15,1 milioane), bărbații raportând în general un consum de două ori mai frecvent decât femeile. În grupa de vârstă 15-24 de ani, se estimează că 18,6 % (8,8 milioane) de persoane au consumat canabis în ultimul an, iar 9,7 % (4,6 milioane) au consumat acest drog în ultima lună. Se estimează că aproximativ 1,3 % (3,7 milioane) din adulți (cu vârste între 15 și 64 de ani) sunt consumatori zilnici sau aproape zilnici de canabis (adică au consumat drogul timp de 20 de zile sau mai mult în ultima lună). Dintre persoanele cu vârste cuprinse între 15 și 34 de ani, se estimează că 2,0 % (2,0 milioane) sunt consumatori zilnici sau aproape zilnici de canabis. Aproximativ trei sferturi din consumatorii adulți (cu vârste cuprinse între 15 și 64 de ani) sunt bărbați, majoritatea (54 %) sub 35 de ani.
- Tendințele consumului de canabis la nivel național par să fie mixte. Dintre țările care au realizat anchete din anul 2021 până în prezent și au indicat intervale de încredere, 3 au raportat estimări mai mari, 8 au raportat o situație stabilă și 2 au raportat o scădere față de ancheta anterioară comparabilă.
- Sondajul online al UE privind drogurile din 2021 a constatat că iarba de canabis a fost consumată de 95 % din respondenții care au consumat canabis în ultimele 12 luni, față de 32 % rășină, 25 % produse comestibile și 17 % extracte. Această sursă de date indică, de asemenea, că consumatorii pot consuma în mod obișnuit mai multe forme ale acestui drog.
Acest explorator de date vă permite să vizualizați datele noastre privind prevalența consumului de canabis în funcție de perioada de analiză și de intervalul de vârstă. Puteți accesa datele pe țări făcând clic pe hartă sau selectând o țară din meniul derulant.
Note
Datele privind prevalența prezentate aici se bazează pe sondaje în rândul populației generale transmise la EMCDDA de punctele focale naționale. Pentru cele mai recente date și informații metodologice detaliate, vezi Buletinul statistic 2024: Prevalența consumului de droguri.
Graficele care prezintă cele mai recente date pentru o țară se bazează pe studii efectuate între 2013 și 2023.
Estimările prevalenței pentru populația generală: intervalele de vârstă sunt 18-64 și 18-34 pentru Germania, Grecia, Franța, Italia și Ungaria; 16-64 și 16-34 pentru Danemarca, Estonia și Norvegia; 18-65 pentru Malta; 17-34 pentru Suedia.
-
În 2023, din cele 51 de orașe pentru care există date comparabile, 20 au raportat o creștere anuală a metabolitului de canabis THC-COOH în eșantioanele de apă uzată, iar 15 au raportat o scădere (Figura 2.3).
Roșu = creștere | Verde = scădere | Galben = stabil, față de valoarea anterioară | Albastru = nu există date anterioare
Cantități medii zilnice de THC-COOH, în miligrame la 1 000 de persoane. În majoritatea orașelor, prelevarea de probe s-a efectuat pe parcursul unei săptămâni între martie și mai 2023.
Luând în considerare erorile statistice, în această figură, valorile care diferă cu mai puțin de 10 % față de valoarea anterioară sunt considerate stabile.
Sursa: Grupul de bază pentru analiza apelor reziduale – Europa (SCORE)
Pentru setul complet de date și analiză, consultați Analiza apelor reziduale și drogurile - studiu european în mai multe orașe.
Admiteri la tratament pentru consum de canabis
-
Se estimează că aproximativ 92 000 de beneficiari din Europa au început tratament specializat pentru consumul de droguri din cauza unor probleme asociate consumului de canabis (35 % din totalul cererilor de admitere la tratament) în 2022, din care aproximativ 58 000 se adresau serviciilor de tratament prima dată. Canabisul a fost principalul drog problematic menționat cel mai frecvent de noii beneficiari tratați, reprezentând 43 % din admiterile la tratament pentru prima dată în Europa. (Figura 2.4).
Pe lângă tendințe, datele se referă la toate persoanele admise la tratament care au consumat canabis ca drog principal – 2022 sau anul cel mai recent disponibil.
Tendințele referitoare la persoanele admise prima dată la tratament se bazează pe datele din 25 de țări. Analiza tendințelor cuprinde doar țările pentru care există date referitoare la cel puțin 5 din cei 6 ani. Valorile lipsă sunt interpolate din anii adiacenți. Din cauza perturbărilor serviciilor cauzate de pandemia de COVID-19, datele pentru 2020, 2021 și 2022 trebuie interpretate cu prudență. Datele lipsă au fost imputate cu valorile din anul precedent pentru Spania și Franța (2022) și Germania (2019).
Prezentări la spital
- Când sunt disponibile date naționale, în unele țări canabisul este implicat într-o mare proporție din prezentările la serviciile spitalicești de urgență asociate cu consumul de droguri. În Spania, în 2021, drogul a fost implicat în 44 % din cazurile (peste 2 700 din 6 200) raportate într-un studiu periodic efectuat pe parcursul unei săptămâni în 16 din cele 19 comunități autonome. În Germania, în 2021, canabisul a fost implicat în 17 % (peste 1 700 din 10 200) din prezentările la spitale cu intoxicație acută și otrăvire.
- Canabisul a fost a doua substanță ca frecvență implicată în prezentările la spital monitorizate de rețeaua de spitale Euro-DEN Plus în 2022. A fost implicat în 29 % din prezentările cu intoxicație acută cu droguri (25 % în 2021). În general, a fost menționat în prezența altor substanțe, ceea ce reflectă că s-ar putea ca mulți dintre cei care s-au prezentat cu intoxicații cu droguri să fi consumat mai multe substanțe.
Date privind piața canabisului
- În 2022, statele membre au raportat 243 000 de capturi de rășină de canabis, în cantitate de 468 de tone (816 tone in 2021), și 234 000 de capturi de iarbă de canabis, în cantitate de 256 de tone (256 de tone în 2021) (vezi Figura 2.5). Datorită unei scăderi de 52 % raportate de Spania (de la 673 de tone în 2021 la 325 de tone în 2022), cantitatea totală de rășină de canabis capturată în Uniunea Europeană a scăzut cu 43 %. În plus, Turcia a raportat 15 700 de capturi de rășină de canabis, în cantitate de 29,3 tone, și 57 400 de capturi de iarbă de canabis, de 42,5 tone.
- Aproximativ 609 000 de infracțiuni de consum sau deținere de canabis au fost raportate în Uniunea Europeană în 2022 (566 000 în 2021), alături de 98 000 de infracțiuni de ofertă (100 000 în 2021).
- În 2022, conținutul mediu de THC al rășinii de canabis din Uniunea Europeană a fost de 24,8 %, de peste două ori mai mare decât cel al ierbii de canabis, de 10,1 %. Tendințele indexate arată că conținutul mediu de THC al rășinii s-a dublat în ultimii 10 ani și continuă să crească, iar cel al ierbii de canabis a fost în general stabil în cea mai mare parte a perioadei. Ar trebui remarcat că eșantioanele din ambele forme ale drogului pot varia considerabil.
UE+2 se referă la statele membre, Norvegia și Turcia.
Prețul și potența: valori medii naționale – minim, maxim și interval intercuartil. Țările variază în funcție de indicator.
UE+2 se referă la statele membre, Norvegia și Turcia.
Prețul și potența: valori medii naționale – minim, maxim și interval intercuartil. Țările variază în funcție de indicator.
Pentru informații suplimentare detaliate despre canabis, consultați publicația comună EMCDDA-Europol Piața drogurilor din UE: Canabisul – Analiză aprofundată și publicația EMCDDA Cannabis: health and social responses (Canabisul: răspunsuri sociale și sanitare).
Date sursă
Setul complet de date-sursă pentru Raportul european privind drogurile pentru 2024, inclusiv metadatele și notele metodologice, este disponibil în catalogul nostru de date.
Un subset al acestor date, utilizat pentru a genera infografice, grafice și elemente similare pe această pagină, poate fi găsit mai jos.
Tabele cu date privind prevalența consumului de droguri, inclusiv sondaje în rândul populației generale și analiza apelor uzate (toate substanțele)
Alte tabele de date, inclusiv tabele specifice pentru canabis