Raportul european privind drogurile 2024: tendințe si evoluții

Notă introductivă
Prezentul raport se bazează pe informațiile primite de EMCDDA de la statele membre ale Uniunii Europene, de la țara candidată Turcia și de la Norvegia, în cadrul procesului anual de raportare.
Scopul său este să ofere o privire de ansamblu și o sinteză a situației drogurilor în Europa până la sfârșitul anului 2023. Toate grupările, agregările și etichetele reflectă, așadar, situația întemeiată pe datele disponibile în 2023 în ceea ce privește componența Uniunii Europene și țările participante la exercițiile de raportare ale EMCDDA. Nu toate datele vor acoperi însă întreaga perioadă. Ca urmare a timpului necesar pentru a compila și trimite datele, multe din seturile de date naționale anuale din prezentul raport sunt din anul de referință ianuarie-decembrie 2022. Analiza tendințelor se bazează doar pe rapoartele țărilor care au furnizat date suficiente pentru a descrie schimbările survenite în perioada specificată. De asemenea, cititorul trebuie să aibă în vedere că monitorizarea modelelor și a tendințelor legate de consumul de droguri, un comportament blamat de societate și pe care oamenii îl ascund, ridică probleme atât de ordin practic, cât și metodologic. Din acest motiv, pentru analiza realizată în prezentul raport s-au folosit surse de date multiple. Deși se observă îmbunătățiri considerabile atât la nivelul analizelor naționale, cât și din punctul de vedere al rezultatelor care se pot obține dintr-o analiză la nivel european, trebuie să recunoaștem dificultățile metodologice din acest domeniu. De aceea, se impune prudență în interpretarea datelor, mai ales atunci când țările sunt comparate pe criteriul unui singur parametru. Puteți consulta avertizările referitoare la date în Buletinul statistic online, care conține informații detaliate despre metodologie, condiționările privind analiza și observațiile cu privire la limitele setului de informații disponibile. Tot aici sunt disponibile și informații despre metodele și datele utilizate pentru estimările la nivel european, care se pot baza pe interpolări.
Conținut
Situația drogurilor în Europa până în 2024
Această pagină se bazează pe cele mai recente date disponibile pentru a oferi o imagine de ansamblu a situației actuale și a problemelor emergente legate de droguri care afectează Europa, cu accent până la sfârșitul anului 2023. Analiza prezentată aici evidențiază unele evoluții care pot avea implicații importante pentru politica în domeniul drogurilor și pentru practicienii din Europa.
Înțelegerea situației drogurilor în Europa în 2024 - principalele evoluții
Oferta, producția și precursorii de droguri
O analiză a indicatorilor asociați ofertei de droguri ilegale utilizate în mod obișnuit în Uniunea Europeană sugerează o disponibilitate mare pentru toate tipurile de substanțe. Pe această pagină puteți găsi o prezentare generală a ofertei de droguri în Europa pe baza celor mai recente date, susținute de ultimele tendințe temporale în ceea ce privește capturile de droguri și infracțiunile la regimul drogurilor, împreună cu datele din 2022 privind producția de droguri și capturile de precursori.
Oferta, producția și precursorii de droguri – situația actuală din Europa
Canabis
Canabisul rămâne de departe drogul ilegal consumat cel mai frecvent în Europa. Pe această pagină puteți găsi cea mai recentă analiză a situației drogurilor în Europa referitoare la canabis, și anume prevalența consumului, cererea de tratament, capturile, prețul și puritatea, efectele nocive și altele.
Canabisul – situația actuală în Europa
Cocaina
Cocaina este, după canabis, al doilea drog ilegal consumat cel mai frecvent în Europa, deși nivelurile de prevalență și modelele de consum diferă considerabil de la o țară la alta. Pe această pagină puteți găsi cea mai recentă analiză a situației drogurilor pentru cocaină în Europa, și anume prevalența consumului, cererea de tratament, capturile, prețul și puritatea, efectele nocive și altele.
Cocaina – situația actuală din Europa
Stimulanții sintetici
Amfetamina, metamfetamina și, mai recent, catinonele sintetice sunt stimulanți sintetici ai sistemului nervos central disponibili pe piața drogurilor din Europa. Pe această pagină puteți găsi cea mai recentă analiză a situației drogurilor pentru stimulanți sintetici în Europa, și anume prevalența consumului, cererea de tratament, capturile, prețul și puritatea, efectele nocive și altele.
Stimulanții sintetici – situația actuală în Europa
MDMA
MDMA-ul este un drog sintetic înrudit din punct de vedere chimic cu amfetaminele, dar cu efecte întrucâtva diferite. În Europa, consumul de MDMA a fost asociat în general cu tiparele episodice de consum în localuri de noapte și de divertisment. Pe această pagină puteți găsi cea mai recentă analiză a situației drogurilor pentru MDMA în Europa, inclusiv prevalența consumului, capturile, prețul și puritatea și altele.
MDMA – situația actuală din Europa
Heroina și alți opioizi
Heroina rămâne opioidul ilegal consumat cel mai frecvent în Europa, responsabil pentru o mare parte din povara asupra sănătății atribuită consumului de droguri ilegale. Cu toate acestea, problema opioizilor în Europa continuă să evolueze, astfel încât ar putea avea implicații importante asupra modului în care abordăm problemele din acest domeniu. Pe această pagină puteți găsi cea mai recentă analiză a situației drogurilor pentru heroină și opioizi în Europa, și anume prevalența consumului, cererea de tratament, capturile, prețul și puritatea, efectele nocive și altele.
Heroina și alți opioizi – situația actuală în Europa
Noi substanțe psihoactive
Piața noilor substanțe psihoactive se caracterizează prin numărul mare de substanțe care au apărut, în fiecare an fiind detectate altele noi. Pe această pagină puteți găsi o imagine de ansamblu a situației drogurilor în ceea ce privește noile substanțe psihoactive în Europa, susținută de informații din Sistemul european de avertizare timpurie privind capturile și substanțele depistate pentru prima dată în Europa. Noile substanțe vizate sunt canabinoizii sintetici și semisintetici, catinonele sintetice, noii opioizi sintetici și nitazinele.
Noile substanțe psihoactive – situația actuală din Europa
Alte droguri
Pe lângă cele mai cunoscute substanțe disponibile pe piețele ilicite de droguri, în Europa sunt consumate o serie de alte substanțe cu proprietăți halucinogene, anestezice, disociative sau depresive; printre acestea se numără LSD-ul, ciupercile halucinogene, ketamina, GHB și protoxidul de azot. Pe această pagină puteți găsi cea mai recentă analiză a situației privind aceste substanțe în Europa, și anume capturile, prevalența și modelele de consum, începerea tratamentului, efectele nocive și multe altele.
Alte droguri – situația actuală din Europa
Consumul de droguri injectabile
În pofida unui declin continuu al consumului de droguri injectabile în ultimul deceniu în Uniunea Europeană, acest comportament continuă să fie responsabil pentru un nivel disproporționat de efecte nocive acute și cronice asupra sănătății asociate consumului de droguri ilicite. Pe această pagină puteți găsi cea mai recentă analiză a consumului de droguri injectabile în Europa, și anume date-cheie privind prevalența la nivel național și în rândul clienților care urmează un tratament specializat, precum și informații din studiile privind analiza reziduurilor din seringi și altele.
Consumul de droguri injectabile – situația actuală din Europa
Bolile infecțioase asociate consumului de droguri
Persoanele care își injectează droguri sunt expuse riscului de a contracta infecții prin folosirea în comun a materialelor necesare consumului de droguri. Pe această pagină puteți găsi cea mai recentă analiză a bolilor infecțioase legate de droguri în Europa, inclusiv date-cheie privind infecțiile cu virusurile HIV, virusul hepatitei B și C.
Bolile infecțioase asociate medicamentelor - situația actuală în Europa
Decese asociate consumului de droguri
Estimarea mortalității care poate fi asociată consumului de droguri este esențială pentru înțelegerea impactului consumului de droguri asupra sănătății publice și a modului în care aceasta s-ar putea schimba în timp. Pe această pagină puteți găsi cea mai recentă analiză a deceselor asociate consumului de droguri în Europa, și anume date esențiale privind decesele prin supradoză, substanțele implicate și multe altele.
Decesele asociate consumului de droguri - situația actuală în Europa
Tratamentul cu agoniști opioizi
Consumatorii de opioizi reprezintă cel mai mare grup care urmează un tratament specializat, în principal sub formă de tratament cu agoniști opioizi. Pe această pagină puteți găsi cea mai recentă analiză a furnizării de tratament cu agoniști opioizi în Europa, și anume date esențiale privind acoperirea, numărul de persoane aflate în tratament, căile de acces la tratament și multe altele.
Tratamentul cu agoniști opioizi – situația actuală în Europa
Reducerea riscurilor asociate
Reducerea riscurilor asociate cuprinde intervenții, programe și politici care urmăresc să reducă riscurile pentru sănătate, riscurile sociale și economice ale consumului de droguri pentru persoane, comunități și societăți. Pe această pagină puteți găsi cea mai recentă analiză a intervențiilor de reducere a riscurilor în Europa, și anume date esențiale privind tratamentul cu agoniști opioizi, programele de distribuire a naloxonei, sălile pentru consumul de droguri și multe altele.
Reducerea riscurilor asociate – situația actuală în Europa
Versiunea în format PDF a raportului complet
Raportul european privind drogurile 2024 a fost conceput ca produs digital, structurat prin module și optimizat pentru citire online. În fiecare capitol, puteți descărca o versiune PDF a paginii. De asemenea, punem la dispoziție aici o versiune PDF a raportului complet (toate modulele și tabelele din anexă combinate). Rețineți că este posibil să se fi produs erori în timpul conversiei și ca această versiune să nu conțină toate corecțiile efectuate de la publicarea inițială a raportului (vă rugăm să verificați ultima dată actualizată).
Descărcați versiunea completă în format PDF a Raportului european privind drogurile 2024 (16 MB, ultima actualizare: 14.6.2024)
Lista figurilor
Este disponibilă o listă a tuturor figurilor din raport.
Vizualizări date
O selecție de vizualizări a datelor din raport poate fi găsită mai jos.
Anexă: tabele
Aceste tabele, întocmite special pentru Raportul european privind drogurile, furnizează date de la nivel național care estimează prevalența consumului de droguri, și anume consumul problematic de opioizi, tratamentul de substituție, numărul total al consumatorilor aflați în tratament, admiterile la tratament, consumul de droguri injectabile, decesele asociate consumului de droguri, bolile infecțioase asociate consumului de droguri, distribuția de seringi și capturile de droguri. Datele sunt extrase din Buletinul statistic pentru 2024 al EMCDDA și reprezintă un subset al acestuia, care mai conține note și metadate. Sunt indicați și anii la care se referă datele. În plus, pentru anumiți indicatori, aceste tabele de date oferă și valori totale pentru UE, precum și pentru țările care raportează la EMCDDA, „UE + 2” (statele membre ale UE, Turcia și Norvegia).
Raportul european privind drogurile 2024 - tabelele din anexă
Date sursă
Linkurile către toate tabelele cu date sursă utilizate în raport pentru a crea vizualizări de date se găsesc în partea de jos a fiecărui capitol, precum și, în majoritatea cazurilor, sub fiecare grafic. Tot setul de date sursă pentru raport, inclusiv datele pentru tabelele care figurează în raport, pot fi găsite folosind linkul de mai jos. Toate datele sunt compatibile în totalitate cu licența Creative Commons Attribution 4.0 International (CC BY 4.0).
Set complet de tabele cu date-sursă pentru Raportul european privind drogurile 2024
În paralel cu acest raport este lansat Buletinul statistic 2024, care oferă acces nu numai la datele subiacente care stau la baza acestui raport, ci și la date și statistici suplimentare, note metodologice și avertismente.
Mulțumiri
EMCDDA dorește să adreseze mulțumiri pentru ajutorul oferit în realizarea acestui raport:
- șefilor punctelor focale naționale Reitox și personalului acestora;
- corespondenților pentru sistemul de alertă timpurie din cadrul punctelor focale naționale Reitox și experților din rețeaua sistemelor naționale de alertă timpurie;
- serviciilor și experților din fiecare stat membru care au cules date brute pentru acest raport;
- membrilor Consiliului de administrație și ai Comitetului științific din cadrul EMCDDA;
- Parlamentului European, Consiliului Uniunii Europene – în special Grupului de lucru orizontal pentru substanțe stupefiante – și Comisiei Europene;
- Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC), Agenției Europene pentru Medicamente (EMA) și Europol;
- Grupului Pompidou al Consiliului Europei, Biroului Națiunilor Unite pentru Droguri și Criminalitate, Biroului regional pentru Europa al OMS, Interpol, Organizației Mondiale a Vămilor, Proiectului european de anchete în școli privind consumul de alcool și alte droguri (ESPAD), Grupului de bază pentru analiza apelor uzate – Europa (Sewage Analysis Core Group Europe – SCORE), Rețelei europene de urgență privind drogurile (European Drug Emergencies Network – Euro-DEN Plus), Rețelei ESCAPE (European Syringe Collection and Analysis Project Enterprise – Inițiativă proiect de culegere de seringi și analiză), Rețelei europene a sălilor pentru consumul de droguri (European Network of Drug Consumption Rooms - ENDCR) și Rețelei transeuropene de informații privind drogurile (Trans-European Drug Information – TEDI).
Reitox este rețeaua europeană de informare privind drogurile și dependența de droguri. Rețeaua este constituită din punctele focale naționale existente în statele membre ale UE, în țara candidată Turcia, în Norvegia și Comisia Europeană. Aflate sub responsabilitatea guvernelor țărilor respective, punctele focale sunt autoritățile naționale care transmit la EMCDDA informații privind drogurile.
Edițiile anterioare ale acestui raport
Edițiile anterioare ale Raportului european privind drogurile pot fi găsite în baza noastră de date pentru publicații.
Despre această pagină
Mod de citare recomandat: Observatorul European pentru Droguri și Toxicomanie (2024), Raportul european privind drogurile 2024: tendințe și evoluții, https://www.emcdda.europa.eu/publications/european-drug-report/2023_en
Identificatori:
HTML: TD-AT-24-001-RO-Q
ISBN: 978-92-9497-987-2
ISSN: 2314-9183
DOI: 10.2810/370440